fbpx

Raamdorpel zelf plaatsen: volg dit stappenplan

raamdorpels

Ben je van plan om zelf een raamdorpel te gaan plaatsen? Lees je dan vooraf goed in en zorg ervoor dat je het stappenplan wat hieronder wordt beschreven goed volgt om er zeker van te zijn dat de raamdorpel goed geplaatst wordt.

Wat zijn raamdorpels?

Raamdorpels hebben als functie dat ze ervoor zorgen dat er geen water langs de ramen en kozijnen naar binnen stroomt. Zijn je raamdorpels aan vervanging toe? Zorg er dan ook voor dat dit spoedig gebeurt om lekkages te voorkomen. Wil je zelf aan de slag met het plaatsen van nieuwe raamdorpels? Bestel direct dorpels via Dorpel-shop.nl en volg het stappenplan hieronder voor een mooi resultaat waar je nog jarenlang plezier van hebt. 

Stap 1: Dorpel kiezen

Kies vooraf een dorpel naar keuze. Meet de oude dorpel nauwkeurig op, zodat je de nieuwe dorpel in de juiste afmetingen hebt om ze goed passend in het kozijn te leggen. Je hebt raamdorpels van verschillende materialen. Kijk zelf naar wat je mooi vindt en naar wat past bij de uitstraling van je kozijnen en totale huis. Bestel vervolgens de materialen en laat ze de dorpel op maat maken. 

Stap 2: Mortel maken

Mortel aanmaken is een belangrijke stap in dit stappenplan. De uiteindelijke dorpel zal in dit goedje van mortel gelegd worden en dit zal de dorpel ook op zijn plaats houden. Maak de mortel aan volgens de instructies en leg een dikke laag mortel op het gevelmetselwerk. 

Stap 3: Vochtkering aanleggen

Plaats DPC folie die waterkerend is strak op de mortellaag. Deze voorkomt dat er alsnog waterdruppels naar binnen kunnen lopen of tussen de muren kunnen gaan sijpelen. Snijdt de folie heel breed af, zodat je straks langs de zijkanten en de voorkant van de dorpel het folie omhoog kunt plooien. Vervolgens snijd je de folie strak af. Zorg dat de folie niet de spouwmuur af dekt. 

Stap 4: Plaatsen van de dorpel

Leg de dorpel nu voorzichtig met twee personen in de mortellaag. Ligt de dorpel goed op zijn plek? Druk hem dan stevig aan en verwijder alle mortelvlekken met een doek van de dorpel. Als de dorpel perfect ligt, dan laat je deze even goed drogen en uitharden.

Stap 5: Afwerken 

Als laatste stap kit je de ruimte tussen de dorpel en het raamkozijn af met een kwalitatief hoogwaardige siliconenkit om het geheel netjes af te werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven