fbpx

Standaard kozijnen maten

Wil je nieuwe kunststof kozijen? Dan wil je natuurlijk wel de maten weten. In dit artikel vertellen we de standaard kozijnen maten. 

Positieve reviews
0 %
Offerte aanvragen gedaan
0 K
Soorten kozijnen
0 +

Standaard kozijn maten

Bij het kiezen van kozijnen voor je huis is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de kozijnen. Hoewel deze maten kunnen variëren tussen verschillende leveranciers, zijn er vaak standaardafmetingen beschikbaar die veel voorkomen. In dit artikel geven we een overzicht van de standaard kozijn maten voor ramen, deuren en schuifpuien, zodat je een beter idee hebt van wat je kunt verwachten. Het voordeel van standaard maten kozijnen hebben is dat standaard maten vaak goedkoper zijn omdat ze niet op maat gemaakt te worden. Dit scheelt de vakmannen tijd, dus geld. In dit artikel zullen we 3 soorten kozijnen behandelen:

 1. Raamkozijnen
 2. Deurkozijnen
 3. Schuifpuien

Raamkozijnen

De afmetingen van (kunststof) raamkozijnen kunnen sterk variëren, vooral vanwege de diversiteit aan vormen en ontwerpen van ramen. Over het algemeen worden raamkozijnen vaak gemaakt in rechthoekige vormen. Hier zijn een aantal veelvoorkomende standaardmaten voor raamkozijnen:

 • 50 cm bij 60 cm
 • 60 cm bij 80 cm
 • 80 cm bij 120 cm
 • 100 cm bij 150 cm

Deze afmetingen dienen als richtlijn en kunnen worden aangepast op basis van de wensen en behoeften van je woning. Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte en de gewenste hoeveelheid natuurlijk licht bij het kiezen van de juiste afmetingen voor je raamkozijnen.

Deurkozijnen

Kozijnen voor (kunststof) deuren hebben ook standaardafmetingen, maar bieden vaak meer flexibiliteit dan bij raamkozijnen. De standaard breedte van deurkozijnen varieert doorgaans tussen 78 cm en 103 cm, terwijl de standaard hoogte varieert van 200 cm tot 231 cm. De hoogte van een deurkozijn wordt meestal bepaald door de hoogte van de ruimte zelf, terwijl de breedte kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. De standaard maten voor een deurkozijn zijn dus:

 • Breedte: 78 cm en 103 cm
 • Hoogte: 200 cm en 231 cm 

Bij het kiezen van deurkozijnen is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke wensen, zoals toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Als je bijvoorbeeld een rolstoel hebt, is het aan te raden om te kiezen voor een breder deurkozijn om er makkelijk door te kunnen. 

Schuifpuien

Schuifpuien zijn een populaire keuze voor het creëren van een naadloze overgang tussen binnen en buiten. De afmetingen van schuifpuien variëren afhankelijk van het aantal panelen waaruit ze bestaan. Veelvoorkomende schuifpuien zijn 2-, 3-, of zelfs 4-delig.

Over het algemeen hebben schuifpuien een hoogte van ongeveer 2,2 meter. De breedte kan echter aanzienlijk variëren, variërend van 2 meter tot soms wel 5 meter. Het is belangrijk om de beschikbare ruimte en de gewenste toegang tot buiten in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste afmetingen voor een schuifpui. Standaard maten voor schuifpuien:

 • Hoogte: 220 cm
 • Breedte: 200 en 500 cm

Conclusie

Hoewel de precieze afmetingen van kozijnen kunnen verschillen tussen leveranciers, zijn er enkele een aantal standaardmaten voor ramen, deuren en schuifpuien. Bij het kiezen van kozijnen is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte, de gewenste hoeveelheid natuurlijk licht en eventuele specifieke behoeften, zoals de toegankelijkheid. Raadpleeg altijd een professionele kozijnleverancier om de beste keuzes te maken op basis van jouw specifieke situatie en wensen.

Wil je dit doen? Dan kun je dit doen via Outletkozijnen.nl. Bij ons vraag je een offerte aan en ontvang je offertes van tot wel 3 vakmannen uit jouw regio. 

Standaard kozijn maten
Scroll naar boven